Programy i przedsięwzięcia dla studentów, naukowców i instytucji

Wegańskie analogi serów pleśniowych – innowacyjny projekt studentów SGGW

Wegańskie analogi serów pleśniowych – innowacyjny projekt studentów SGGW

Studenci z Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów (KNBiotech) opracowują roślinną alternatywę sera długodojrzewającego. W pracy nad nowymi recepturami wspierają ich pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Akademicki projekt „Roślinna alternatywa serów dojrzewających z udziałem pleśni jako innowacja wśród analogów nabiału” wpisuje się we współczesne trendy projektowania nowych produktów spożywczych powstających na bazie roślin. Jest odpowiedzią na zwiększające się zapotrzebowanie na nowe produkty pochodzenia roślinnego. Już ponad 10 proc. osób w Polsce wybiera dietę wegańską lub wegetariańską.

Innowacyjne przedsięwzięcie powstaje w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Dzięki wsparciu MEiN studenci rozwijają swoją aktywność naukową oraz realizują projekty, które mogą znaleźć zastosowanie w sferze gospodarczej.